Your chance to change the world

2017 - élménybeszámoló

Úti beszámoló – Digital Hammer

Huszonnyolcadikán, csütörtökön indult a gépünk Budapestről Stockholmba. Én ez előtt csupán kiskoromban utaztam repülővel, ezért izgalmas volt mikor elemelkedtünk a földtől. A zökkenőmentes földet érést követő buszozás, metrózás után el is foglaltuk a szállásunkat, a First Hotel Fridhemsplan-ban. Ezzel el is telt a csütörtök.

Másnap úgy döntöttünk meglátogatjuk a Vasa múzeumot, ahol a Vasa nevű, a világ egyetlen, épen fennmaradt 17. századi hajóját őrzik. A látogatásunk után következet az Ericsson Stúdió, ahol angolul tartott előadás keretében vezetett körbe minket az ott látható jövőt formáló technológiákon. Megtudtuk, hogy az alacsony késéssel (latency) tervezett új hálózatukkal (5G) Stockholmból vezethetünk autót Párizsban, valós időben és hogy tekintet követéssel (attention tracking) hogyan lehet egy videó streamet a nyolcad részére tömöríteni. Kiderült, hogy az Ericsson, tömörítési algoritmusáért Emmy-díjat is nyert. A nap hátralevő részében a belvárosban sétálgattunk és a város szépségében gyönyörködtünk.

Szombaton a Tyresta nemzeti parkot látogattuk meg, ott az egyik leghosszabb túraúton végsétáltunk. Csodálatosan szép látványt nyújtott a táj és ezzel gyakorlatilag az egész napunk eltelt. Utolsó napunkon, indulás előtt megnéztük még a Drottingholm kastélyt és mögötte elnyúló parkot.