Your chance to change the world
Regisztrálj még ma 3 fős csapatoddal

Próbáld ki minijátékunkat!

2011 - riport

Az Ericsson C++ Programozó Bajnokság 2011-es győzteseivel, a mELTEd csapat tagjaival beszélgettünk:


- Mikor utaztatok ki Stockholmba?

Ránk volt bízva a választás, hogy mikor szeretnénk kiutazni, így úgy döntöttünk, hogy megvárjuk, amíg jobb idő lesz, végül nyár elején, június 8-án mentünk ki.

- Milyen volt az első benyomásotok a svéd fővárosról?

Nagyon tetszett a fekvése, a szigetek a belvárosban, és a sziklás, alacsony dombok. Van egy hangulata az ottani kőből épült épületeknek is (pl királyi palota), ezek egy sokkal letisztultabb, minimalistább stílust képviselnek, mint például Bécsben vagy Budapesten, de mégis nagyon jól néz ki egyben az egész.

- És a második? Látszik a svéd fővároson az, hogy a skandináv térség
többek között az innovációiról híres?

Igen, már érkezéskor is feltűnt, hogy sok, nagyon modernnek kinéző épület, látványosság található meg Stockholmban. A legszembetűnőbb ezek közül talán az Ericsson Globe volt, ami egy hatalmas, fehér gömb a város közepén, erről késöbb megtudtuk, hogy a világ legnagyobb gömbalakú épülete, ami sport- és koncert-stadionként funkcionál. Sok helyen láttunk építkezéseket is a városban,
tehát elmondható, hogy Svédország annak ellenére, hogy már alapból fejlett, további jelentős gazdasági növekedést is produkál. Megnéztük a Vasa múzeumot is (ez egy nagy fahajó, ami az 1600-as évek körül süllyedt el az első útján, és 1950 körül bányászták ki az iszapból). A hajó a kudarc ellenére új megoldásokat igényelt a maga korában, ugyanis nagyméretű volt, két sor ágyúval rendelkezett. Ezt is tekinthetjük az innováció egyik szimbólumaként.

- Milyen volt az Ericsson Experience Center? Mit láttatok ott?

Megtudtuk, hogy az Ericsson sokkal több mindennel foglalkozik, mint amit mi ezelőtt elképzeltünk, például egy fejlődő országban az Ericsson időjárás-előrejelző rendszert telepített a halászoknak, amellyel megelőzhetőek a vihar okozta balesetek.
Láttuk az első Ericsson mobiltelefont (egy elég termetes bőrönd), láttunk egy elektronikával ellátott (élő) növényt, amelyik érzi, ha megérintik, és  twitteren rendszeresen írja, hogy éppen hogy érzi magát. Megtudtuk, hogy újabban már egy forgalmas utcán/metrómegállóban lévő hirdetőtáblába is beépítenek egy-egy mobil-átjátszóadót, hogy a rendes átjátszóadókra jutó terhelést csökkentsék. Összességében egy nagy, átfogó képet kaptunk a vállalat különböző vonalairól.

- Érdemes volt megküzdeni ezért a díjért?

Abszolút. Remek telefonokat kaptunk, Stockholmba is nagyon jó volt elmenni, még egyikünk sem volt arra azelőtt, nagy élmény volt. És ráadásul egy ingyen bőröndöt is kaptunk. :)

- Mit tanácsoltok azoknak, akik idén indulnak? Miből készüljenek föl?

A technikai, programozói (C++) tudás mellett szükségünk volt adattömörítési és assembly ismeretekre. Előnyt jelent, ha más által megírt kódot hamar megértenek, átlátnak, ugyanis a döntőn volt olyan feladat, amely során debuggolni kellett egy készen kapott kódot. Persze nem tudjuk, hogy az idei verseny mennyire fog hasonlítani az előzőhöz, így a feladatok sokrétűsége miatt leginkább azt tudnánk tanácsolni, hogy próbáljanak meg minél többféle dolgot átnézni, kipróbálni olyan technikákat, módszereket, amiket eddig nem nagyon használtak, de hátha szükség lesz rájuk.

 

Sikeres versenyzést kíván a 2011-es győztes csapat,

a mELTEd!